«

»

Maj 08

Om att läsa

Jag har alltid älskat att läsa. Några av mina bästa minnen inkluderar att vara ihopkrupen med en bra bok i ett hörn eller i en soffa. Jag har även alltid älskat science fiction och fantasy, jag började läsa och älska dessa genrer långt innan jag hade ett ordentligt grepp om vad en genre var. Främst har jag läst science fiction och jag har alltid sett mig själv som en science fiction-läsare. Däremot har det alltid, i hela mitt liv, varit övervägande fantasyböcker stående i min bokhylla. Jag tror att detta kan bero på att jag växte upp med ett bibliotek som hade bättre utbud på science fiction än på fantasy men med fler fantasyläsare än science fiction-läsare. Det fanns inte stora mängder bra fantasy och den som fanns var ofta utlånad. Science fiction däremot. Där stod det alltid nåt inne som jag var sugen på att läsa, jag fick ofta med mig hem både en och tre böcker från den hyllan när jag gick från biblioteket.

Än idag tänker jag på mitt barndoms biblioteks science fiction-hylla när jag ser en av deltas gamla fina gula böcker eller när jag läser eller diskuterar vissa böcker eller författare. Jag minns även när jag upptäckte de science fiction-titlar som fanns i magasin en trappa ner och den stora hög böcker som kom med mig hem den dagen. När jag skriver det här inser jag hur min kärlek för bibliotek och min kärlek för science fiction har växt fram parallellt och tillsammans. Jag vill jobba på ett folkbibliotek någon dag, kanske inte nödvändigtvis nu men någon gång i framtiden. Jag vill kunna ge till nya läsare den känsla jag själv fick som barn, jag vill ge tillbaka.

Men nu handlade det om att läsa, och mer specifikt om att läsa science fiction och kanske lite fantasy. Mitt läsande har de senaste åren främst bestått av kurslitteratur och annan facklitteratur. Jag har när jag kommit hem om kvällarna inte orkat plocka upp en bok och läsa den och jag har inte heller haft råd att köpa böcker, ett bokköp har varit något jag unnat mig och vid vissa tillfällen belöningar efter godkända tentamen eller inlämningar. Det lilla jag läst har varit mycket omläsningar av saker som redan stod i bokhyllan eller enstaka nyköpta (främst fantasy-) böcker. Främst böcker som jag kan slappna av när jag läser, som inte utmanar mig till att tänka i nya banor utan bara en värld att sjunka ner i och nya karaktärer att lära känna och umgås med en stund.

Jag har på senaste tiden börjat läsa igen och har hittat tillbaka till glädjen och kärleken från min barndom genom att börja komplettera mitt personliga bibliotek med favoriterna jag lånat genom åren. Detta har gjort mig medveten om en ‘brist’ i mitt läsande. Jag har koll på vad jag tycker om och vad jag vill läsa, så länge det är böcker som har ett par år på nacken. När det gäller nyare böcker så har jag ingen koll alls, jag läser på sfbokhandelns hemsida och jag frågar mina vänner om förslag men jag är konstant ute efter nya förslag på NYARE böcker att läsa.

Så nu frågar jag Dig och Du har några förslag till mig. Jag vill ha böcker som är välskrivna och genomtänkta. Böcker som får mig att fundera över vem jag är och vad det innebär att vara människa. Böcker som får mig att ifrågasätta mina egna, vedertagna sanningar. Böcker som är svåra att lägga ifrån sig. Böcker som får mig att skratta och böcker som får mig att gråta. Böcker som är allt detta eller delar av det men även böcker som ‘bara’ är en trevlig stunds läsning och värda den tid man lägger ner på läsningen. Framförallt böcker som är utgivna de senaste 10-15 åren ungefär. Några förslag?

En bok bör vara som en yxa för isen inom oss
-Franz Kafka

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: