«

»

Aug 27

Lakrits…

Igår gjorde jag två recept ur Lakrits, mint & choklad av Elisabeth Johansson. Inget av dom blev jättelyckat och både smak och konsistens var lite off. Så går det när man följer recepten. Nästa gång ska jag ändra lite i dom så blir det nog bra.

Idag har jag gjort en Citroncheesecake med lakritsöverdrag som jag komponerade med stor inspiration från detta receptet på Limecheesecake med lakritsspegel och veganvrak.ses olika cheesecakes, framförallt Citroncheesecake med passionsfrukt. Både fyllningen och toppingen blev goda men jag har inte smakat på helheten ännu. Dock blev lakritslagret aningen tunt och grått, hade jag haft svart karamellfärg hemma skulle jag tillsatt lite för effektens skull. I eftermiddag blir det eventuellt lite mer bak eller godiskok, man kan ju inte komma tomhänt när man är bjuden på kalas =)

Citroncheesecake med Lakritsöverdrag

Ingredienser:
Botten
15 Digestivekex, ca 200 g
75 g margarin
5 turkisk peppar-bitar

Fyllning
400 g Philadelphiaost/motsvarande
1 dl grädde (går även bra med havregrädde)
1 dl gelesocker multi
2 tsk vaniljsocker
rivet skal och saft av en citron

Överdrag
1,5 dl gelesocker multi
1,5 dl vatten
10 turkisk peppar-bitar
(Några droppar svart hushållsfärg)

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet, krossa turkisk peppar-bitarna och krossa digestivekexen för hand eller i mixer. Blanda det smälta margarinet med kex- och lakritskrosset och tryck ut det i en form med avtagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 7 minuter.

Blanda grädden och gelesockret i en kastrull och låt det koka upp. Koka sedan i en halv minut. Rör mjukosten smidig och blanda det med det rivna citronskalet och citronsaften. Blanda det sedan med gelesockersblandningen. Lägg fyllningen i formen och ställ den sedan kallt för att stelna.

Krossa lakritsbitarna fint, gärna till ett pulver. Värm upp 1,5 dl vatten och smält ner lakritspulvret. Blanda i gelesockret och låt koka upp. Koka sedan i en halv minut. Låt gelén svalna något och häll den sedan över kakan. Låt kakan stå ett tag i kylen så att gelén stelnar.

Uppdatering: Jag glömde på ett uppenbart sätt öka gelesockret till 1,5 dl som jag borde och resultatet stelnade inte så bra som det borde. Med 1,5 dl gelesocker i överdraget istället för 1 borde det bli riktigt bra. Har ändrat i receptet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: